dimecres, 9 de juliol del 2008

NO ME CUBRAS LOS LUNARES

Avui us vull parlar d'una experiència educativa que es diu "No me cubras los lunares". Es tracta d'una experiència que es porta a terme a l'IES Doctor Trueta de El Prat de Llobregat, que he conegut recentment.

Gran part de l'alumnat que aten aquest centre és d'ètnia gitana. Tenen un alt nivell d'absentisme que en noies es dona molt més aviat que en nois, i moltes d'elles adquireixen un rol de submissió vers la figura masculina.

La psicopedagoga Adelina Inglès i Roca ha escriu un article sobre el tema i sobre la seva experiència. A l'article diu que moltes vegades: "els maltractaments queden amagats: rols estereotipats de gènere, sobrevaloració del gènere masculí per sobre del femení, invisibilitat de les dones, desautorització dels sabers considerats femenins...".
Però, què considera aquest article i aquest programa que són les agressions de gènere?:
  • Fer comentaris dirigits a les noies sobre el físic i burlar-se especialment de les que s'allunyen dels cànons estètics establerts.
  • Prendre'ls les coses, donar cops, estirar els cabells de les noies, empènyer-les, tirar-les a terra... tot "de broma".
  • Criticar i insultar les noies que han sortit amb un o més de la colla, o que els han deixat.
  • No reconèixer la necessitat de les noies de tenir relacions sexuals, però intentar tenir-ne amb alguna d'elles.
  • Considerar objecte de riota els moviments i els gustos considerats femenins i discriminar els nois que no es mostren "mascles".

Segons diu l'article l'objectiu és la conscienciació de l'existència del conflicte, ja que molts d'ells no els reconeixen com a tals i parteixen de la coeducació com a eix transversal de l'ensenyament.

Això només és un tast de l'article que podeu trobar a la revista "Perspectiva escolar número 324".

2 comentaris:

Ishtar ha dit...

Aixó de l'article no sols pasa dns l'etnia gitana, molts dels punts sobre que es l'agressió de genere, q comentes les podem trobar a gran part de la nostra societat. Sempre hi ha excepcions, pero per norma es l'abitual. Sobretot aquests:Fer comentaris dirigits a les noies sobre el físic i burlar-se especialment de les que s'allunyen dels cànons estètics establerts.Criticar i insultar les noies que han sortit amb un o més de la colla(Q jo sapiga encara es diu q una noia q es lia en una nit amb varis es considerada una "puta" o una "guarra", en cambi d'un home no es diu aixó, al contrari es un triumfador.Considerar objecte de riota els moviments i els gustos considerats femenins i discriminar els nois que no es mostren "mascles" (cuantes vegades haure vist dirse entre homes, qui no fasi aixo es "maricon", o si vesteixen be, son sensibles, ploren etc.. el mateix.
Si ho mires bé no som tant diferent dels gitanos.
MUAK

Basileia ha dit...

Personalment crec que ishtar té raó, parlar només de l'ètnia gitana és simplificar massa. Jo he vist aquestes actituds en gent de la nostra societat que no era precisament gitana.

D'altra banda des de l'àmbit educatiu, també sóc mestra, és cert que aquestes actituds es veuen de manera més desacara en l'ètnia gitana, però no s'ha de generalitzar ni de simplificar.

Potser ens ho hem de fer mirar tots una mica.

BASILEIA